• +36 70 967 4096
  • info@dipsty.hu
Dietetika – Pszichológia – Sport – Stílus


Adjon magának hét hetet és váljon szakértővé saját életében. Mi segítünk új formába hozni testét, lelkét, egyszer és mindenkorra. Az intenzív program kombinálja a legnagyobb kihívást jelentő új szokások kialakításának és az étkezések megfelelő betartásának módszertanát a pszichológia eszköztárának segítségével. A program biztosítja a magas szintű személyi tréning hatékonyságát és az egyéni stílustanácsadás szépségét a harmónia végső elérése érdekében.

Intenzív tréning program lépésről lépésre: Dietetika - Pszichológia - Sport - Stílus

  • +36 70 967 4096

  • info@dipsty.hu


Elhízás? Betegség?

dec, 18
0

Elhízás? Betegség?

Mi az az elhízás? Kit nevezhetünk túlsúlyosnak? Csak annak érezzük magunkat, vagy tényleg azok is vagyunk? Az elhízás miért betegség? Ilyen és ehhez hasonló kérdések mindenki fejében legalább egyszer előfordultak már. Sajnos napjainkra elmondható, hogy az elhízás egy népbetegség, ami egyre nagyobb százalékát érinti a lakosságnak és egyre fiatalabb kortól. A legújabb felmérések szerint Magyarországon minden 3. embernek túlsúlya van. Az életmódunk megváltozása, az egyre több kényelmi termék egyszerű beszerezhetősége, az egyre kevesebb mozgás a fő oka jelenleg az elhízásnak és nem a genetika, az öröklődés, amivel nagyon sokan védekeznek.

 

Az ok, amiért betegségként kezeljük nem az esztétikai háttere, hanem a huzamosabb fennállásának a következményei. És mik is azok a következmények? Csak hogy párat említsek: érelmeszesedés, kettes típusú cukorbetegség, mozgásszervi betegségek. Régebben, 20-30 évvel ezelőtt ezek a betegségek főleg 40 év fölött jelentkeztek, azonban napjainkban már nem igazán tudunk különbséget tenni korosztályok szerint. Egy 20 éves túlsúlyos embernél is megjelenhet az említettek közül bármelyik, ha tudatosan nem változtat az állapotán, sőt már a gyermekkori extrém túlsúly is okoz magas vérnyomást. Sokkal könnyebb és olcsóbb is egy betegséget megelőzni, mint kezelni. De akkor mit tegyünk ellene? Sokféle divatdiétához könnyedén hozzá tudunk jutni bárhonnan, legyen az internet, újság, vagy televízió, azok viszont csak átmeneti súlyvesztéssel járnak, az alapvető problémát nem oldják meg. Nem fogyókúráznunk kell, hanem életmódot váltani és nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan, mindenkinek a saját tempójához igazodva.

 

Az életmódváltásba azonban nem csak a táplálkozást soroljuk, hanem a mozgást is. A legelső lépés a jó úton, ha bevezetjük az életünkbe a rendszerességet és a változatosságot. Ilyenkor szokott indoknak jönni, a munka mellett lehetetlen erre is ügyelni, azonban ez nagyon ritkán igaz, hisz ha szeretnénk valamit elérni, azt meg is tudjuk valósítani. Ezenkívül amire még nagy hangsúlyt kell fektetnünk az ételek mennyisége és minősége. A mennyiség szót nem kell magyarázni, azzal mindenki tisztában van mit jelent. Sajnos a minőséghez általában az emberek hozzákapcsolják azt a tévhitet, hogy minden, ami egészséges, az drága is. Azonban gondoljunk csak bele: minden évszakban lehet idényjellegszerűen zöldséget és gyümölcsöt kapni és olyankor hasonló áron van egy kilogramm belőlük, mint egy-egy darab csokoládé és sütemény. Melyik az egészségesebb Önök szerint?

 

Ha egyedül nem bírunk lefogyni, mert nem tudjuk, kinek higgyünk, vagy úgy érezzük, nincs elég kitartásunk hozzá, ne szégyelljük, nyugodtan vegyünk igénybe segítséget. A legelső lépés a fogyás felé, ha beismerjük, van valamennyi súlyfeleslegünk és megpróbálunk tenni is érte, hogy ez megváltozzon.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.